A román nemzet története magyar nyelven érettségizőknek

Tanulj történelmet úgy, hogy közben érted is...

Mircea cel Bătrân

 

Mircea cel Bătrân korának egyik legkiemelkedőbb román személyisége, Havasalföld egyik legismertebb és leghíresebb uralkodója. Uralkodásának ideje 1386 – 1394 novembere (vagy 1395 májusa) és 1397 januárja – 1418 januárja közé tehető. I. Radu uralkodó fia és testvérének, I. Dan uralkodónak haláláig, 1386-ig társuralkodó.

A történelemben Havasalföld határai nagyon sokszor változtak, és Mircea cel Bătrân uralkodása alatt érte el az ország maximális kiterjedését: Havasalföldet Északon az Olt, Délen a Duna határolta, kelet-nyugati irányban pedig a Fekete-tengertől a Vaskapuig húzódott.

Uralkodása elején egy nagyon komoly problémával kellett megküzdenie: Havasalföld gazdaságát és pénzügyeit rendbe kellett tenni. Ezért újjászervezte az országot adminisztratív szempontból, elősegítette a gazdaság növekedését, növelte az állami bevételeket. Így, amikor elkezdett ezüst pénzt veretni, a havasalföldi érmék az ország területén kívül is forgalomba kerültek. Ez ebben a korszakban nem meglepő, hiszen a pénz értékét nemesfémtartalma alapján számolták ki. Mindegy volt tehát, hogy melyik államban verték. Maga a tény azonban, hogy Mircea cel Bătrân érméi kikerültek az ország határain kívülre, arra enged következtetni, hogy nagy mennyiségű pénzt vertek Havasalföldön. Mivel ebben a korban is szükség volt a fedezetre, ez azt jelenti, hogy Havasalföld komoly tartalékokkal rendelkezett, hála Mircea cel Bătrân reformtevékenységének. A hadsereget is megreformálta, a kereskedők segítségével: kereskedelmi előjogokat biztosított a lengyel, litván és brassói szász kereskedőknek, s a tőlük befolyó adókból (vám) erődítéseket épített a Duna vonalán, illetve új eszközökkel szerelte fel a városlakókból, szabad parasztokból és jobbágyokból álló havasalföldi hadsereget. Az egyházi és vallási életre is odafigyelt: számos kolostort alapított Havasalföldön.

Reformjai az ország függetlenségének biztosítását szolgálták, és hasonló módon külpolitikája is. Miközben saját országát belülről építette, a nagyhatalmak között szövetségeseket keresett magának. Petru Mușat (Moldova hercege) közreműködésével 1389-ben sikerült szövetséget kötnie II. Ulászló lengyel királlyal. Az egyezményt 1404-ben és 1410-ben is megújították. Szoros baráti kapcsolatokat épített ki Luxemburgi Zsigmond magyar királlyal is. Ennek a kapcsolatnak az alapja a közös cél volt: az oszmán török terjeszkedés megakadályozása, visszaszorítása.

Mircea cel Bătrân úgy próbálta ezt a célt elérni, hogy gyakran segítségetküldött a törökök ellen a Dunától Délre élő keresztény népeknek. Ez pedig kiváltotta a Török Birodalom rosszallását, és rövidesen kitört az első fegyveres konfliktus a két ország között: 1394-ben a „Villám”-nak is nevezett I. Bajazid szultán 400.000 fős hadserege élén átlépte a Duna vonalát. Ezzel az erővel szemben Mircea mindössze  10.000 katonát tudott felvonultatni, ezért a halogatás taktikáját választva fokozatosan visszavonult, kerülte a nyílt ütközetet és kiürítette az országot az előrenyomuló ellenség elől. A fegyveres összecsapásra október 10.-én kerül sor, amikor a Rovine melletti mocsaras, erdős területen a havasalföldi hadsereg megveri a török előhadat. A halogató taktika és ez a győzelem bizonyos fokú hírnevet is kölcsönöz a havasalföldi uralkodónak európai szinten. Ez a csata azonban nem dönti el a harcot. Sor kerül még egy összecsapásra Argeș mellett, a törökök fölénye pedig győzedelmeskedik. Mircea ezek után visszavonul Erdélybe.

Ezt követően az üresen maradt havasalföldi trónra a törökök egy hűséges emberüket, I. Vlad-ot (mellékneve Uzurpatorul) ültetik, akit Mircea csak Luxemburgi Zsigmond magyar király segítségével tud elüldözni. A törökellenes harcok folytatása egy olyan keresztes hadjárat 1396-ban, amelyet Európa néhány vezetője is támogat. A keresztes hadakat maga a magyar király vezeti. Mircea mint a magyar király vazallusa és keresztény fejedelem tevékenyen részt vesz ebben a hadjáratban. Az 1396-os keresztes háború kisebb-nagyobb sikerekkel indul, azonban a szeptember 25.-én megvívott Nikápoly-i ütközet teljes kudarcot és vereséget hozott. A havasalföldi könnyűlovasság úgy vonul vissza a csatatérről, hogy még csak be sem vetették az ütközetben. 1397-ben és 1400-ban Mircea cel Bătrân tönkrever két török hadat, akik éppen erdélyi rablóhadjáratokból térnek haza.

Miután Ankaránál Timur Lenk legyőzi I. Bajazidot, a Török Birodalom rövid ideig tartó anarchiába süllyed a szultáni székért folytatott harc miatt. Ezt kihasználva Havasalföld és a Magyar Királyság 1402-ben törökellenes hadjáratot szerveznek a Balkán-félszigeten, sőt, 1404-ben Mirceanak sikerül megszereznie és Havasalföldhöz csatolnia Dobrudzsát is. Mircea hatalma ebben az időben még azt is megengedte, hogy beavatkozzon a Török Birodalom belügyeibe, és az ő segítségével sikerül Musanak a szultáni széket elfoglalni (rövid ideig).

Mircea cel Bătrân 32 évig uralkodott Havasalföldön. Ebben az időben a művészeteket is istápolta, ő építtette a mai napig is híres Cozia kolostort, melyet a szerbiai Krusevac templommintájára építettek. Uralkodása vége felé felhagy a törökellenes harcokkal egyezményt köt a Török Birodalommal. Az egyezmény értelmében Havasalföld megtarthatja függetlenségét, cserébe azonban évi háromezer aranyat kell adózni a Török Portának. Ez az összeg meglehetősen kicsi még ebben a korban is. 1418. Január 31.-én életét veszti, temetésére február 4.-én kerül sor. Végső nyughelye az által építtetett Cozia kolostor. Utódául fiát, I. Mihályt jelöli meg, aki nagyon szerette a szeszes italt, de legalább annyira jó kardforgató is volt.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 29
Heti: 146
Havi: 1 312
Össz.: 373 258

Látogatottság növelés
Oldal: Mircea cel Batran uralkodasa
A román nemzet története magyar nyelven érettségizőknek - © 2008 - 2024 - romansagtortenet.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »